Roditelji u sosu od hrane

Hrana izgleda služi isključivo tome da roditeljima zadaje glavobolje. Lepo te bude muka od saznanja da te obične, prirodne i fiziološke potrebe, poput hrane i spavanja, zahtevaju najviše truda. Tvog roditeljskog truda i znoja. Uputstvo, naravno, nisi dobio, niti ćeš ga dobiti. Uz pedijatrijske direktive dobiješ i parolu „snađi se sam“. To ti dođe kao kardio za nervni sistem. Šta bi još ‘teo?

Sećate se kad su obroci za dvoje, za vas kao par budućih roditelja, bili laka disciplina? Nikakve posebne veštine nisu zahtevane, jelo se kad se stigne, gde god da se stigne. Primenjivao se slobodoni stil. Jelo se s nogu, za stolom, na kauču, u hodu. Uglavnom, niko nikad nije bio gladan, a i kad je bio, sam je rešavao svoju glad.

Onda par reši da preinači svoju jednačinu u 1+1=3 ili 4 ili 5, shodno svojim mogućnostima i željama i donese na svet nove pripadnike planete. Slike njihove buduće bebe i njihove proširene porodice se nastane u roditeljskim glavama. Zamišljaju kakav će biti život sa bebom, kakva će biti njihova beba, kako će se ponašati u određenim situacijama. Kako će se igrati, smejati, kako će puzati i hodati. Žele da joj pruže najbolje od svega. Ljubav, sigurnost, podršku, razumevanje i da se postaraju da bude dobrog zdravlja. Teorija i praksa su pokazale da zdravlje na usta ulazi. Ono si što jedeš i to je fakat. Kako bebe odrastu u roku od odmah, tako se i roditelji nađu u priči „uvođenje hrane svojoj bebi“ gde hrana nikad komplikovanije i strašnije nije delovala. Malena ustašca više ne može da zadovolji samo (mamino) mleko. Na sasvim sebičan način, mamama to veoma teško pada. Njihova beba raste. Mi, mame, postepeni prestanak dojenja, prihvatamo teško, kao da ne služimo više svrsi koja nam je dodeljena onog trenutka kada smo rodile svoje čedo. Koliko god suludo zvučalo, to jedino mi same razumemo.

Na muci se poznaju junaci, a u roditeljskom opisu posla stoji da u svakoj muci moraš biti opušten. Opuštenost je ključna, a mi smo od silnih opuštenosti svi napeti. Posledica toga je svakako naša roditeljska mašta, za koju su holivudski scenaristi amateri. U našem scenariju o hrani, stravu nam tinja odabir organskog voća i povrća, mesa, te pribora, te alergijskih reakcija, te hranilice, te da li je visoka, pod kojim uglom može beba da sedne, da li bi hranilica trebalo da ima ležeći položaj, da li soliti, a kako uvesti jaje u ishranu, je l’ trećina ili polovina ili četvrtina ili desetina belanca ili žumanca?! Odlaziš na pijacu, biraš, mirišeš i opipavaš toliko dugo i temeljno, da te zabrađene bakice prepoznaju kao tržišnog inspektora. Nude ti besplatno, sve neprskano i divno. Konsultuješ sa sa prijateljskim roditeljskim taborima, koji je napravio tabele ishrane za u narednih petnaest godina. Mislio si da ćeš naći utehu, ali sve što si pronašao je opuštenost zavijena u napetost. Sad već probijaš plafon, jer ni tvoji roditelji ne mogu mnogo da pomognu. Danas se rađaju deca drugačijeg brenda i njihova ishrana nije ni nalik na ishranu koja je tebe hranila. Nas su hranili uz prilog šećera, da se u samom startu naučiš da je svemu potreban zaslađivač. Jer deca sve sa šećerom pojedu. Čak i ona skroz mala deca. A sa šećerom je život slađi.

Svaki početak obećava nova znanja i veštine. Sve početke odlikuju nesigurni koraci i želje. Na početku uvođenja čvrste hrane svojoj bebi, shvatimo koliko su navike vezane za hranu važne. Shvatimo i koje su naše navike loše i izbacujemo ih iz sistema, svesni da deca uče po modelu, bez obzira na uzrast. Shvatimo kako je vreme relativan pojam, jer meseci prolete za sat vremena, a već smo uhvatili ritam i bez pisanog uputstva, savladali hranu zajedno sa decom. Apsolvirali smo ugljene hidrate, proteine i belančevine. Otkrili smo u čemu naše dete uživa i otpočeli svoju kulturu obroka, čiju ćemo važnost svakodnevno opravdavati. Dobre navike se uče onog trenutka kada sa našim mališanima sednemo za sto. Zato rastemo zajedno, porodično uz nove, zdrave navike. Bez dodatnog šećera.

Tekst je pisan za Najbolju mamu na svetu u saradnji sa brendom Lino, kako bi se mama olakšalo uvođenje čvrste hrane bebama.

Featured Image: unsplash.com

Leave a Reply